24 septembrie 2012

Despre alchimie


Mi-a plăcut mult omul frumos de la Roşia Montană care ne-a condus pe trepte sigure în mină. Acolo, jos, mi s-a părut că am rămas suspendaţi într-un tunel subteran al posibilităţilor trecute, întâmplate sau nu, dar care azi ne aduceau la suprafaţă amintiri despre forţa din noi.

Omul de la Rosia Montană vorbea însufleţit despre efortul fizic de a face aurul aur, aşa cum au înţeles câte unii că trebuie făcut: în lingouri, bijuterii şi câte şi mai câte vânări de vânt lumeşti.

L-am ascultat atunci curioasă, iar azi, când nu îmi mai amintesc cuvintele lui, îmi dau seama de ce mi-a plăcut atât omul de la Roşia Montană.

Mesajul lui vorbea pe mai multe planuri, pentru toate posibilităţile pe care oamenii născuţi mai demult, acum sau mai încolo le întruchipează. Cuvintele lui povesteau despre un limbaj comun pentru toate traseele tuturor vieţilor noastre, unice, aşa cum sunt ele: curaj, simplitate, onoare, discernământ, modestie, voinţă, iubire. Cu astea e pavată calea aurului, când pornim să îl căutăm acolo unde trebuie: în noi.                                                                                       

                                                                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu